• Please Select Your Region from the Map

Ergonomie Lantech dozenopzetters spreekt Ysco aan

Posted by Bob Lemmen on 3/10/20 6:50 AM

Ysco is een tevreden gebruiker van Speedpack dozenopzetters van Lantech, geleverd door Gilpack. Ondertussen staan er in de fabrieken in Langemark en Argentan een twintigtal.

1-5270158924629
In de winter verkopen we vijf miljoen liter ijs per maand. In de zomer loopt dit op tot 35 miljoen liter’, legt Ignace Gruwier, operations director - engineering van Ysco uit. ‘We kunnen maximaal 22 miljoen liter ijs per maand produceren. De enorme toename van de verkoop als het warm wordt, heeft grote gevolgen voor onze operaties. Het dwingt ons bijvoorbeeld om een diepvriesopslagcapaciteit van 100.000 pallets te voorzien. Ons personeelsbestand stijgt in het hoogseizoen met 50%. Het vergt ook een grote flexibiliteit van ons personeel.

 

Kwaliteitsijs

Als business unit van de zuivelcoöperatieve Milcobel zit Ysco aan de bron voor melk, Ysco werkt met dagverse gtrondstoffen, wat bijdraagt tot de kwaliteit. De productie van ijs is een continuproces. Na het toevoegen van een aantal ingrediënten wordt het mengsel gehomogeniseerd en gepasteuriseerd afgekoeld en opgeslagen in tanks bij een temperatuur van vijf graden. In de ijsmachine wordt het mengsel verder gekoeld tot min vijf graden en belucht. Na moulering of extrudering en de passage door de snelvriestunnel, volgt de eventuele afwerking met chocolade, nootjes en dergelijke. Productverpakking, omverpakking in dozen en palletisering sluiten het productieproces af. Opslag van afgewerkte producten gebeurt in een diepvries hoogbouwmagazijn. Voor volgend jaar is een verhoging van de opslagcapaciteit met 20% tot 120.000 palletplaatsen voorzien.

 

Zowel naar onderhoud, uitwisselbaarheid, als gebruiksgemak heeft standaardisering tal van voordelen

Gestandaardiseerd op Lantech

Sinds 2010 standaardiseert Ysco voor het opzetten van de dozen op machines van Lantech, geleverd door Gilpack. Enerzijds omdat de bestaande doosopzetters aan het einde van hun levensduur waren. Anderzijds omwille van de eigenschappen en kwaliteit van de machines van Lantech.

Gruwier: ‘Snelheid en betrouwbaarheid waren twee belangrijke criteria. Met de bestaande machines konden we de geplande capaciteit niet op een betrouwbare manier realiseren. Na een verkenning van de markt hebben we gekozen voor Lantech als preferred supplier voor doosopzetters.’

Ysco heeft vier versies van de Lantech Speedpack dozenopzetter in gebruik. De Speed- pack 1, 2 en 3 zijn machines met asynchrone motoren, met oplopende snelheden en opties. Speedpack 4 is een volledig servogestuurde machine met een capaciteit van maximaal 30 cycli per minuut, uiteraard afhankelijk van de afmetingen van de dozen. Voor de meeste lijnen volstaat een Speedpack 3. Ysco standaardiseert ook op rechtse machines. Zowel naar onderhoud, uitwisselbaarheid, als gebruiksgemak heeft standaardisering tal van voordelen.

Ergonomie

Gruwier stelt vooral de ergonomie van Lantech’s oplossingen op prijs. Het automatisch bijvullen van de lijmsystemen, de opzethoogte van 600 mm en de uitzonderlijke lange planomagazijnen vergemakkelijken het werk. Ysco gebruikt doosopzetters met twee meter lange planomagazijnen, voldoende voor zo’n 200 plano’s. Afhankelijk van de lijn worden de dozen opgezet aan een snelheid van 8, 10 tot maximaal 15 dozen per minuut. Even rekenen leert dat zelfs bij de hoogste snelheid de operator pas om het kwartier tijd moet vrijmaken om het magazijn aan te vullen. Gruwier: ‘Met de lange magazijnen is één operator voldoende om drie machines te bedienen. Het zorgt ook voor rust aan de machines.’

2Ook bij de ombouw naar een ander doosformaat heeft Lantech oog voor het gemak van de gebruikers. Ysco verwerkt tot 15 verschillende dozen per machine. De ombouw gebeurt door de operators. Daarbij zijn een aantal manuele instellingen nodig. Per doosformaat beschikt de operator over een parameterblad, dat duidelijk maakt welke aanpassingen moeten gebeuren. Soms wordt meerdere keren per dag omgebouwd. De aanpassingen kosten nauwelijks 10 tot 15 minuten.

 

Klantgerichtheid

Gruwier is zeer te spreken over de klantgerichtheid van Lantech. ‘Voor de alarmsignaleringen houden we ons in heel de fabriek aan onze standaardkleuren. Voor Lantech was het geen probleem om de machines met de gewenste alarm- en signaallampen uit te rusten. Hetzelfde geldt voor de specificaties van de Nordson lijmapparatuur, de bedieningsschermen, enz. Alles wordt uitgevoerd conform ons lastenboek.’ Gruwier houdt eraan om altijd een Factory Acceptance Test met Ysco dozen te doen in de fabriek bij Lantech. Kleine aanpassingen kunnen dan nog op tijd uitgevoerd worden. Hij is ook zeer tevreden over de leverbetrouwbaarheid van Lantech. ‘Zij houden zich strikt aan de beloofde levertijden. De oplevering, transport en installatie verlopen probleemloos op de afgesproken data. Tot nu toe zijn er bij de installatie en ingebruikname van de machines geen grote onverwachte problemen opgedoken, die zorgden voor vertraging. ‘We hebben de machines steeds op de geplande data in gebruik kunnen nemen.’

Ysco heeft een eigen technische dienst met 60 medewerkers. Zij staan in voor het primaire onderhoud van de machines. Voor ingrijpende mechanische- of software aanpassingen kan er steeds een beroep gedaan worden op de technici van Gilpack. Benodigde wisselstukken worden vlot aangeleverd vanuit het Gilpack warehouse in Kontich.

 

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in Belgisch verpakking magazine 'Packaging'.

 

Topics: Product Damage, Lantech, Case Erector, total control system