• Please Select Your Region from the Map

STANDAARDISATIE VOOR EEN GOED VERPAKT VERHAAL

Posted by Bob Lemmen on 8/14/18 8:00 AM

Modulair bouwen brengt Lantech voorop in eigen branche

Lantech groeit, al jaar na jaar. Op de nieuwe locatie in Malden is de producent van verpakkingsmachines klaar voor de toekomst. Bovendien blijkt juist daar in het pand waar standaardisatie van productie zoal toe leidt. Efficiënt en modulair bouwen: bij Lantech kennen ze de waarde allang.

Itsme_Image1

Het nieuwe pand is ruim, de uitvalswegen zijn dichtbij. Hier, in het Gelderse Malden, kan Lantech weer vooruit. Alhoewel, als de groei net zo hard blijft gaan als in het afgelopen jaar… Waar Lantech begin 2017 nog zo’n honderd medewerkers telde, zijn er dat inmiddels al 45 meer. Marketingmanager Bob Lemmen is er nog steeds wat van onder de indruk. “De orders vliegen ons om de oren. Groei was er altijd wel, maar zo snel als het vorig jaar ging? Dat was echt uitzonderlijk.”

Maar goed, wat wil je ook, als je als verpakkingsmachineproducent inmiddels zo’n naam hebt opgebouwd. Betrouwbare, kwalitatief hoogstaande producten: hier in Malden weten ze waar het om draait. Voor bedrijven wereldwijd, waaronder multinationals in de foodsector en logistiek, is de prijs niet zozeer het uitgangspunt. In plaats daarvan hechten ze veel meer aan een continue productie, die in geen geval stil mag komen te liggen. “Dus is juist dat waar wij onze klanten bij helpen”, vertelt Bob. “Neem bijvoorbeeld onze doosopzetter, waarmee het voor ons allemaal begon. We leveren deze met een garantie van 99,5 procent up-time en maken dat in de praktijk waar. Potentiële klanten weten dat en kunnen bij bestaande klanten zien hoe onze machines daar werken. Die transparantie, dat typeert ons. We zijn nuchter, zonder poespas. En gaan met z’n allen voor stabiele en simpelweg goede producten.”

Toonbeeld van Lean

Toch is er meer dan alleen die goede naam. Want kijk op de nieuwe locatie maar eens hoe soepel alles er verloopt. De hallen voor logistiek en assemblage zijn een toonbeeld van Lean, dat zich als filosofie richt op meer efficiency met zo weinig mogelijk mensen en middelen. En daarin gaat Lantech ver, vertelt Bob. “We staan open voor ideeën, gaan uit van de bijdrage van eigen medewerkers. Vergaderen doen we niet. In plaats daarvan komen we elke ochtend kort bijeen rondom whiteboards en koppelen we aan elk actiepunt een naam. Zo pakken we zaken concreet aan.”

En met die aanpak komen de nieuwe ideeën als vanzelf. Dus staan er tussen de hoge stellages lage rekken, waarlangs zogenaamde pickers rijden met door Lantech zelf ontworpen karren. Voorzien van alle onderdelen voor een product of project zorgen de pickers ervoor dat collega’s in de werkcellen altijd de juiste onderdelen hebben. Is een machine gereed? Dan gaat die via een andere deur naar de hal voor logistiek, klaar voor verzending. Dat alles samen wérkt, vertelt Bob. “Met onze verhuizing hebben we over deze indeling goed nagedacht. Lean maakt ons betrokken.”

Bovendien, zo toegewijd als elke medewerker is, zo betrokken zijn ook de toeleveranciers. Zo herinnert Peter Kooken, productmanager kabeltechniek bij itsme, zich de Lean-sessies bij Lantech nog goed. “We kregen daardoor een goed inkijkje in de manier van werken bij Lantech. Just-in-time leveren is hier enorm belangrijk, daar helpen we graag aan mee met onder andere een 2BIN-systeem. Zelf kom ik hier al jaren over de vloer, en in al die tijd heb ik Lantech zien uitgroeien tot het bedrijf dat het vandaag de dag is. Dat stemt me trots; Lantech is voor itsme echt een visitekaartje.”

300 opties, plug-and-play

Met zo’n grote rol voor Lean kon ook standaardisatie in het productieproces niet achterblijven. Dus was Lantech er met configure-to-order al vroeg bij, om zo wereldwijd aan de vraag naar verpakkingsmachines te blijven voldoen. “We hebben een stabiel aanbod, dat we voor 90 tot 95 procent modulair kunnen aanbieden”, vertelt Bob. “Dat zorgt voor inmiddels zo’n 300 opties, die we plug-and-play kunnen leveren en die qua aantal nog altijd groeien.”

Toch gebeurt dat laatste volgens Bob niet zomaar. “We houden intern jaarlijks meerdere rondes voor specifieke machinegroepen. Waarbij we evalueren wat we het afgelopen jaar hebben verkocht en wat er virtueel nog niet op de plank ligt. Zien we een trend? Alleen dan voegen we een product als vast nummer toe aan ons modulaire aanbod. We kijken dus naar de lange termijn, niet alleen naar een machine.”

Bouwen op eigen verhaal

Juist die standaardisatie zorgt ervoor dat Lantech zich heel duidelijk in de markt zet. “We weten waar we goed in zijn”, vertelt Bob. “Dus profileren we ons heel nadrukkelijk als een machineleverancier. Zo ook met bijvoorbeeld onze casepackers, waarmee we ons beperken tot vormvaste producten. Gaan we te veel zijpaden in, dan wijken we af van ons verhaal. En dat willen we voorkomen.”

Duidelijke keuzes. Grip op het eigen proces. Ook voor Lantech zijn die aspecten enorm belangrijk, benadrukt Bob. “We accepteren een opdracht alleen wanneer we de dozen van onze klant kennen of in huis hebben. Ook gaan we het liefst met klant én dozenleverancier om tafel, zodat we zeker weten dat onze machines aan alle eisen voldoen. Beheers je het proces, dan werk je aan vertrouwen. En uiteindelijk is dát waar het bij de relatie met de klant om gaat.”

Voorop in end-of-line

Bij Lantech achten ze zich de Mercedes als het gaat om end-of-line verpakkingsmachines. En dat zegt marketingmanager Bob Lemmen niet zomaar. “We kunnen het bewijzen, met machines die stabiel bijdragen aan een continue productie.” Vandaar de nauwe samenwerking met multinationals in vooral de foodsector en logistiek, waar Lantech op de preferred supplier-lijsten staat. En vandaar de aanhoudende groei, die ook tijdens de recessie niet afvlakte. Lantech omvat twee productielocaties: in Malden maakt het bedrijf verpakkingsmachines, in Louisville in Amerika produceert het palletwikkelmachines. Ook heeft Lantech verkoopkantoren, verspreid over meerdere continenten.

This article was originally published on issuu.com. You can find the original article here.

Topics: Lantech, Articles